Strategie pentru protecţia şi promovarea drepturilor copiilor!

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, a finalizat strategia naţională pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului 2014-2020, precum şi planul operaţional de implementare pentru perioada 2014-2016, care au ca scop dezvoltarea, bunăstarea şi accesul universal la servicii al copilului, cu implicarea mai multor instituţii şi autorităţi ale statului, informează un comunicat de presă al Ministerului Muncii. 

Aşa cum se precizează într-un articol publicat de dcnews.ro, Strategia urmăreşte, pe de o parte, continuarea măsurilor din domeniul protecţiei copiilor începute anterior, iar pe de alta, stabileşte câteva noi direcţii de acţiune, în scopul de a reduce diferenţele în ceea ce priveşte accesul copiilor la servicii de educaţie şi sănătate, concomitent cu creşterea calităţii acestora. În ideea ca ceea ce este stipulat în documentul cu pricina, să nu rămână prea mult timp doar la nivelul unor pagini scrise şi prea greu de aplicat…

Specialiştii spun că sunt vizaţi în special copiii din zonele sărace, cei din mediul rural, copiii romi, cei cu dizabilităţi şi copiii din sistemul de protecţie a copilului consumatori de droguri, copiii aflaţi în conflict cu legea, copiii străzii, cei care au părinţi plecaţi la muncă în străinătate (din rândul cărora apar tot mai multe tentative de suicid, unele, finalizate, din nefericire!), dar şi adolescenţii. Astfel, existenţa unui serviciu public de asistenţă socială (în termeni reali !!!) în fiecare comună, oraş sau municipiu, creşterea gradului de implicare a comunităţii şi dezvoltarea competenţelor parentale ale părinţilor, respectarea drepturilor copiilor aflaţi în situaţii vulnerabile, prevenirea şi combaterea oricărei forme de violenţă asupra acestora – în familie, în şcoală sau în comunitate, dar şi încurajarea participării copiilor la luarea deciziilor care îi privesc sunt rezultatele pe termen mediu şi lung propuse de ANPDCA.

            Ministrul Rovana Plumb: Este necesar să acordăm sprijin celor care nu îl au. Doar declaraţii???

“Copiii, fie că provin din grupuri vulnerabile, fie că sunt din medii care nu le favorizează dezvoltarea ori din familii care îi neglijează tocmai atunci când au nevoie de atenție, trebuie să beneficieze de un tratament egal. Ne dorim să avem copii sănătoși, bine educați și iubiți, care să-și respecte părinții. Este necesar să le acordăm sprijin celor care nu îl au, dar și toată afecțiunea și grija noastră responsabilă. Despre asta este vorba în această strategie. Sunt convinsă că rezultatele ei se vor vedea cât mai curând în societatea românească”, declara ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb, referitor la importanţa acestei strategii.

La rândul său, președintele ANPDCA, doamna Gabriela Coman, spune că “Pentru realizarea obiectivelor propuse este nevoie ca domeniul asistenței sociale să se transforme dintr-un sistem pasiv, centrat pe individ, într-unul proactiv, centrat pe copil şi familie, prin creşterea gradului de securitate socială. În acest sens, vom introduce un pachet minim de servicii integrate pentru copiii din zonele sărace.”[…]

Articol complet

Sursa: http://www.sibiunews.net

Print Friendly